Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlamıştır. Sağlıklı yaşam, kişinin sağlığı üzerinde etkili olacak davranışları düzenlemesi, günlük rutinini belirlerken sağlık koşullarına uygun davranışları tercih etmesi olarak tanımlanmıştır. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında beslenme davranışı yer almaktadır. Sağlıklı beslenme; dengeli ve çeşitli beslenerek, tüketilen besinden keyif alarak, bütün besin maddelerinin bireyin ihtiyacına uygun olarak alınması ve ideal vücut ağırlığının korunmasıdır. İhtiyaç olan beslenme; fizyolojik öneminin yanı sıra psikolojik açıdan da bireylerin hayatında önemli bir yer kaplamaktadır. Aynı zamanda, kişilerin yiyecek seçim miktarlarını psikolojik faktörler etkilemektedir.
Yeme davranışı, günlük hayatta duygu düzenleme stratejisi olarak kullanılabilmektedir. Duygusal yeme, psikolojik yeme stilleri arasında yer almaktadır ve farklı duygu durumlarına tepki olarak ortaya çıkan bir yeme eğilimidir. Bazı kişilerde, negatif duygulanımın ardından duygusal yeme davranışı ortaya çıkabilmektedir. Kişi, psikolojik iyilik haline dönmek amacıyla yeme davranışını aracı olarak kullanabilmektedir. Yapılan güncel araştırmalara göre, negatif duyguların yanı sıra pozitif duyguların da yeme davranışına sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Yani, duygusal yeme davranışına endişe, korku, depresif duygu durum, öfke gibi olumsuz duygular neden olurken mutluluk ve neşe gibi olumlu duygular da neden olabilmektedir.
Duygusal yemenin etkisi altında olduğumuz zaman yeme krizine girebilir ya da sürekli atıştırabiliriz. Yeme krizlerini sürdürmek yaygın bir duygusal yeme şekli olsa da bu kriz meydana geldiğinde kişi, gerçekte fiziksel açlık çektiği yanılsamasına düşebilir. Bu durumu yaşayan kişilerin yeme davranışının şekillenmesinde duygular, fiziksel ihtiyaçtan daha büyük rol oynayabilmektedir. Bir başka deyişle duygusal yeme; kişinin açlık hissi olup olmadığına bakmaksızın duygularına istemsiz şekilde cevap vermesidir.
KAYNAKÇA
İnalkaç, S., ve Arslantaş, H. (2018). Duygusal yeme. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 27(1), 70.
Serin, Y., ve Şanlıer, N. (2018). Duygusal yeme, besin alımını etkileyen faktörler ve temel hemşirelik yaklaşımları. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi, 9(2), 135-146.
Macht, M. (2008). How emotions affect eating: A five-way model. https://doi.org/10.1016/j.appet.2007.07.002 Appetite, 50(1), 1-11.
Özdemir, G. S. (2015). Duygusal yemenin depresyon, anksiyete ve stres belirtileri ile olan
ilişkisi (Master's thesis, Hasan Kalyoncu Üniversitesi).
Comments